Oranje vitamines scoren

Het WK voetbal is begonnen! De komende weken houden we van oranje en zitten we massaal voor de buis. Wist je dat vitamines ook dol zijn op oranje en dat je dus heel gezond oranje kunt eten, bomvol vitamines? Met deze top-vijf geef je ook de eettafel de mooiste kleur tijdens de komende WK-wedstrijden.
 

1.       Wortelen

Worteltjes zijn niet alleen goed voor de ogen, maar verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek. In wortels zit bèta-caroteen dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en haar en voor de groei. Rauwe worteltjes zijn lekker en nog een gezonde oranje snack ook!

2.       Mango
Mango’s bevatten redelijk veel ijzer. Dat zorgt voor de energievoorziening in het lichaam. Plantaardig ijzer wordt goed opgenomen in combinatie met vitamine C. En laat die vitamine nou ook in mango zitten? Een goede combinatie, dus. Pas wel op, want mango bevat wel veel fruitsuiker. Dus eet er in de spanning van de wedstrijd niet teveel van.

3.       Sinaasappel

De appeltjes van oranje mogen natuurlijk niet ontbreken in de top 5 (hoewel, ze komen vaak uit Spanje…). Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C en dus goed voor de weerstand. Vitamine C zorgt ook voor een gezonde huid. Zo kunnen we fit en stralend genieten van de wedstrijden van het Nederlands elftal.

 

4.       Oranje paprika

Ze zijn bekend in het rood en groen, maar zodra het Nederlands elftal wint, gaan er veel meer oranje paprika’s over de toonbank. Oranje paprika is zeer rijk aan vitamine C: zoals gezegd, belangrijk voor de weerstand en goed voor de huid. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C beschermt het lichaam bovendien, samen met vitamine E, tegen vrije radicalen. Die spelen een rol bij verouderingsprocessen. Met je bordje pasta met oranje paprikasaus op schoot naar het voetballen kijken is dus geen slecht idee.

5.       Meloen

Een meloen bestaat voor een groot deel uit water.  Een goede dorstlesser tijdens de wedstrijd. Maar het overige deel bevat ook nog eens veel vitamines. Denk aan vitamine B, die ervoor zorgt dat koolhydraten beter worden verbrand. Een goede energieoppepper, dus. De oranje Cantaloupe meloen is het rijkst aan vitamine C en daarmee een gezonde oranje voetbalsnack!